Servion Hypotheken

  WhatsApp ons
Stel direct je vraag

Hypotheek voor starters

Het heeft even geduurd, maar eindelijk heb je jouw droomhuis gevonden. Je kunt niet wachten om je allereerste woning te kopen. Het enige wat je nog in de weg staat, is het energielabel van het pand. Het label is namelijk niet wat je ervan verwacht had.

Dat jouw droomhuis niet duurzaam is, betekent niet dat je het huis links moet laten liggen. Je kunt je droomhuis namelijk ook zelf duurzaam maken. Dit doe je met diverse energiebesparende maatregelen. Heb je niet voldoende geld op je spaarrekening staan om deze maatregelen zelf te bekostigen? Dan zijn er gelukkig diverse mogelijkheden om het verduurzamen van je droomhuis te financieren.

Waarom verduurzamen?

Voor we je vertellen hoe je de energiebesparende maatregelen voor jouw droomhuis kunt financieren, is het goed om te weten waarom verduurzamen nu eigenlijk zo interessant is. Veel mensen vinden het spannend om hun huis duurzamer te maken, simpelweg omdat dit veel geld kan kosten. Je moet inderdaad geld investeren om je droomhuis duurzamer te maken, maar je krijgt hier wel veel voor terug.

Ten eerste gaat je woongenot aanzienlijk omhoog als je jouw huis duurzamer maakt. Je hebt minder last van tocht, de temperatuur in huis is altijd prettig en vocht- en schimmelproblemen behoren officieel tot het verleden. Bovendien bespaar je iedere maand geld als je jouw huis duurzamer maakt. Een duurzaam huis gebruikt namelijk minder energie. Dit betekent dat je iedere maand minder geld over hoeft te maken naar jouw energieleverancier.

Tot slot gaat de waarde van je huis omhoog als je het pand duurzamer maakt. Wil je na enkele jaren weer verhuizen? Dan krijg je door de energiebesparende maatregelen meer geld voor jouw woning. Deze winst kun je in een nieuw huis steken. Verduurzamen is dan ook zeker interessant, op diverse vlakken.

Je startershypotheek verhogen

Als starter die zich goed in de woningmarkt verdiept heeft, weet je maar al te goed dat je maximaal 100 procent mag lenen om jouw huis te kopen. Toch is er een grote uitzondering op deze regel, waar veel starters niet van op de hoogte zijn.

Als je kunt aantonen dat je jouw woning duurzamer gaat maken, kun je namelijk maximaal 106 procent van de woningwaarde lenen bij de bank. Dit betekent dat er enkele duizenden of tienduizenden euro’s vrijkomen bij de koop van je woning, die je in energiebesparende maatregelen kunt steken. Let op: je kunt je hypotheek alleen verhogen als je over voldoende inkomen beschikt om hogere woonlasten te dragen. Een hypotheekadviseur kan dit voor je berekenen.

Stel, je wil een huis kopen van 150.000 euro. Leen je 100 procent, dan krijg je precies 150.000 euro. Wil je het huis energiezuiniger maken? Dan kun je 106 procent lenen, ofwel 159.000 euro. De 9000 euro die je extra krijgt van de bank, steek je in een warmtepomp, dakisolatie of een andere duurzame maatregel.

Andere financieringsmogelijkheden

Vind je het geen prettig idee om jouw startershypotheek te verhogen? Dan kun je de energiebesparende maatregelen voor jouw droomhuis op diverse andere manieren bekostigen. Ten eerste kun je gebruik maken van een subsidie. In de Energiesubsidiewijzer kun je zien of je recht hebt op een financiële tegemoetkoming.

Daarnaast kun je ook een lening afsluiten om je huis duurzamer te maken. Hierbij heb je de keuze uit meerdere leningen, waaronder de energiebespaarlening (maximaal 25.000 euro), de regionale duurzaamheidslening (maximaal 25.000 euro) en de diverse leningen van GreenLoans. Houd er wel rekening mee dat het afsluiten van een lening doorgaans prijziger is dan het verhogen van je hypotheek. De rente van een lening is namelijk vrijwel altijd hoger dan de rente van een hypotheek.

Hulp nodig? Neem contact op

Weet je niet zo goed hoe je het verduurzamen van jouw droomhuis het beste kunt financieren? Maak dan een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs en vraag deze specialist om advies. Weet je niet zeker of het voor jou financieel mogelijk is om je hypotheek te verhogen voor een duurzame woning? Dan kun je ook een afspraak maken met een hypotheekadviseur. Onze adviseur kan snel en eenvoudig achterhalen of het voor jou mogelijk is om een hogere hypotheek te dragen.